מערך ההורמונים של הגוף שלנו הוא תופעה מרתקת ומורכבת מאוד. האינטראקציות של חומרים ייחודיים אלו עם איברי הגוף השונים ועם המוח שלנו אחראים פחות או יותר על כל דבר בחיים שלנו. איכות השינה שלנו, מצב הרוח שלנו, אפילו התיאבון שלנו מושפע מההורמונים שלנו, כאשר אחד הבולטים שבהם הוא לא אחר מאשר קורטיזול.
הקורטיזול הוא הורמון שנמצא הרבה בכותרות, שכן הוא קשור בכל-כך הרבה פתולוגיות ובעיות שאי אפשר שלא לדבר עליו. הוא מתחיל את מסעו דרך בלוטת האדרנל שבכליות, ומגיע דרך המוח לכל הגוף, ואנחנו נשוחח עליו מעט, ובדגש על חלקו בדיאטה ובמשקל שלנו.
נעים להכיר: הקורטיזול שלכם
בואו ניגש לנושא זה במספר נקודות פשוטות וקצרות, כדי לא לסבך אתכם עם עולם מושגים עצום של תורת ההורמונים:
- הקורטיזול הוא הורמון סטרואידי, בדומה לכולסטרול המפורסם גם הוא. מה שזה אומר, בין היתר, זה שהקורטיזול יודע להיכנס ממש לתוך התאים בגוף, והשפעתו מאוד גדולה.
- הוא מופרש בכמויות גבוהות, בין היתר, במצבים של "הילחם או ברח", מצבי חירום בהם יש צורך בתגובה מהירה וחזקה, מה שזיכה אותו בכינוי "הורמון הדחק".
- יש לו השפעה קריטית על המטבוליזם שלנו (עיבוד החומרים בגוף), מערכת העיכול כולה, כולל לעידוד עלייה של רמות הגלוקוז בדם ופירוק הגליקוגן בכבד – או במילים אחרות הוא קשור לכמות הסוכר בדם.
אז איך כל זה משפיע על הדיאטה שלי?
כעת שהבנו מעט על קורטיזול – מהו ההורמון ומה תפקידו העיקרי (יצירת היכולת להגיב במהרה ובעוצמה למצבי דחק), אפשר להתמקד בהשפעה שלו על משקל הגוף, הדיאטה שלנו. חוסר איזון בהפרשת הקורטיזול, ולרוב מדובר בהפרשה עודפת של ההורמון, מוביל לשלל בעיות. בהקשר למשקל שלנו מדובר בהשפעה ישירה של עלייה במשקל, בעיקר באזור הבטן (שומן בטני).
כשיש יותר מדי קורטיזול, מתחילות תופעות שונות שלכולן השפעה על העיכול שלנו והמשקל שלנו. הוא מגביר את הפרשת האינסולין, חוסם את הורמון הלפטין (שאחראי לתחושת השובע), פוגם ביעילות העיכול ובשינה, מצב הרוח יורד, ואנחנו נוטים לאכול יותר "שטויות", וכך להיכנס לסחרחרה של הפרשת קורטיזול ואכילת יתר. לכן חשוב לווסת בצורה חכמה את הקורטיזול כחלק מהדיאטה שלכם.